Chefs, team och medarbetarcoaching för maximal arbetsglädje varje dag

Söndagsinspiration Kris – hot eller möjlighet?Söndagsinspiration
Kris – hot eller möjlighet
Välkommen till Söndagsinspiration med Coach Angurvall och Annelie Lindeberg.
I dag var det två månader sedan WHO utlyste globalt nödläge.

Dessa veckor har präglats av känslor på många olika sätt, framförallt rädsla. Rädsla på så många olika plan. Rädsla för att förlora fotfästet, rädsla för att förlora jobb, eller sitt företag, rädsla för en ekonomisk kris, globalt, lokalt och personligt. Samtidigt en enormt stor rädsla för att bli sjuk, eller sprida smitta till de som inte skulle klara av det. Vad rädslan sedan gör med oss är att när vi blir rädda och därmed känner oss hotade, så stänger vi av en del av hjärnan. Framförallt har vi sedan urminnes tider, då när vi levde i grottor, ett inbyggt försvar där vi stänger ner den logiska delen av hjärnan när vi drabbas av ett hot. Den mekanismen var jätteviktig för oss i och med att vi då sparade energi för att kunna springa snabbare och undkomma diverse faror, så som t.ex. köttätande rovdjur, som såg oss som middagsmat. I dag är den mekanismen ganska onödig och stjälper mer än den hjälper. Det beror ju på att vi i dagens moderna samhälle inte jagas av rovdjur, utan mer av psykisk stress.
I den kris som vi upplever just nu behöver vi mer än någonsin jobba för att kroppen och hjärnan får slappna av på olika sätt. Det kan vara genom rörelse, eller genom meditation, andningstekniker, eller yoga. På så sätt kan vi lätta på det adrenalinpåslag som gör att vi mår psykiskt dåligt och vi kan dessutom ta kommando över våra tankar och därmed över känslorna. Vi har då chans att vända en kris till en möjlighet. Då kan vi bli problemlösare.
I dag har många av oss löst massor av problem genom att i stället för att bli rädda och lamslagna, se möjligheterna i den kris som vi nu upplever. Många, inklusive jag själv, har tvingats in i en ny digital boom mycket tidigare än vad vi hade planerat. Den kris som vi befinner oss i har dessutom medfört att vi tvingas att skärpa oss att bli mer kreativa och hitta lösningar utöver det vanliga. Det gör att vi utvecklas. Mitt i allt detta, så har dessutom världens utsläpp minskat och luften i de värst drabbade länderna är renare än på mycket länge.
Även om det som vi nu upplever är svårt och känns tufft på många olika plan, så kommer det någonting gott ur detta och med hjälp av olika tekniker så kan vi fokusera på lösningar.

Med det så önskar jag dig en jättefin söndag och en bra vecka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Kulturella Vitaminer

Fyll i din epost så skickar vi Kulturella Vitaminer till dig!

Vi använder oss av kakor för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att surfa på den här webbplatsen godkänner du användandet.
Läs mer om hur kakor används.